Rente op rente bij beleggen: zo werkt het

Wanneer je interesse hebt in beleggen, is de kans groot dat je wel eens bent gestuit op het begrip ‘rente op rente’. Het betreft één van de meest fundamentele en belangrijke principes voor het behalen van een respectabel rendement over je beleggingen. Maar wat is het precies en hoe werkt het in de praktijk? Hieronder lees je er alles over.

Wat is rente op rente?

Rente op rente – ook wel samengestelde rente of compound interest genoemd – is een effect dat optreedt wanneer je beleggingen langer aanhoud. In de basis is het eigenlijk erg simpel. Het werkt namelijk zo: je hebt een bedrag in beleggingen zitten en hier ontvang je jaarlijks een bepaald rendement over. Dit rendement wordt opgeteld bij je startbedrag. Het volgende jaar ontvang je weer een bepaald percentage aan rendement, alleen ditmaal over het bedrag dat is verhoogd met het rendement van het vorige jaar.

Feitelijk zal je dus steeds meer rendement ontvangen, terwijl je geen extra geld inlegt. Wanneer je echter wél geld bijlegt – bijvoorbeeld maandelijks – zal dit effect nog eens extra versterkt worden en zal je je vermogen erg snel zien groeien. Rente op rente kent een soort sneeuwbaleffect en het is een krachtig principe voor mensen die graag relatief passief hun vermogen willen zien groeien.

Hoe zorg je voor rente op rente?

Zoals hierboven al even aan bod kwam; rente op rente is een effect wat met name relevant is voor meer passieve beleggers. Hierbij horen instrumenten als ETF’s en obligaties. Voor de meer actieve trader die liever handelt in CFD’s, turbo’s of andere derivaten zal rente op rente minder relevant zijn. Er moet namelijk wel sprake zijn van een relatief stabiel rendement om rente op rente fatsoenlijk door te berekenen. Daarbij is het belangrijk dat je posities lang genoeg aanhoudt.

Als je daadwerkelijk wil profiteren van samengestelde rente, is het van belang dat je je kosten laag houdt. Zo denken veel beleggers te profiteren van rente op rente, terwijl ze in feite hun winst zien verdampen door hoge transactiekosten. Het is hierom verstandig om zo goedkoop mogelijk te beleggen. Veel beleggers die willen profiteren van compound interest, kiezen ervoor om te handelen binnen de DEGIRO Kernselectie. Voor beleggingsproducten binnen deze selectie betaal je geen transactiekosten. Zo profiteer je optimaal van het rente op rente effect en zet je mooie stappen richting een groter vermogen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*