Hoe ontstaat er een bepaalde overwaarde woning?

Uw overwaarde huis opnemen zorgt er in de praktijk voor dat u over een extra financiële waarborg komt te beschikken. Deze waarborg kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Zo kunt u ze bijvoorbeeld inroepen voor het afsluiten van een tweede hypotheek. Daarnaast kan uw overwaarde woning ook worden gebruikt voor het verhogen van de bestaande hypotheek. Wilt u graag een andere financiering afsluiten en bent u daarvoor eveneens nog op zoek naar een extra waarborg? Ook dan kan kijken in de richting van uw gerealiseerde overwaarde woning mogelijks de moeite waard zijn.

Hoe komt een overwaarde woning tot stand?

In eerste instantie is het natuurlijk belangrijk om te weten te komen op welke manieren een bepaalde overwaarde woning tot stand komt. Twee verschillende situaties kunnen hier van aan de basis liggen. In eerste instantie is het bijvoorbeeld mogelijk dat u er voor heeft gekozen om extra afbetalingen te doen van uw hypotheek. Deze extra afbetalingen kunnen uiteindelijk leiden tot een mooie overwaarde. Dat is echter niet alles. Daarnaast is er namelijk ook nog de marktwaarde van uw vastgoed. Het is algemeen bekend dat vastgoed door de jaren heen stelselmatig duurder is geworden. Ook op deze manier kan er op termijn dan ook sprake zijn van een erg lucratieve overwaarde waarmee u aan de slag kunt gaan.

Wat maakte overwaarde woning zo interessant?

Wanneer er bij uw woning sprake is van een bepaalde overwaarde of eigenwoningreserve kan dat verschillende interessante voordelen met zich meebrengen. U kunt deze overwaarde dan ook gebruiken voor tal van verschillende doeleinden, namelijk:

  1. Voor het kopen van een nieuwe woning in binnen- of buitenland;
  2. Voor het verhogen van de bestaande hypotheek waarover u beschikt;
  3. Voor het verlagen van de hypotheekrente welke u moet betalen;
  4. Als onderpand voor een niet vastgoed gerelateerde financiering;

Let wel, uw overwaarde woning dient louter aanzien te worden als een extra waarborg. Dit betekent concreet dat ze nooit een garantie biedt voor wat toegekend krijgen van bijvoorbeeld een hogere hypotheek betreft. Het is de hypotheekverstrekker die hierover zal beslissen.

Hoe de overwaarde van uw woning achterhalen?

Is het voor u niet helemaal duidelijk of er bij uw woning nu wel of niet sprake is van een bepaalde overwaarde? U kunt dit eigenlijk vrij eenvoudig (laten) controleren. In eerste instantie kunt u bijvoorbeeld een onafhankelijke taxateur vragen om een taxatie uit te laten voeren. Dat is echter niet alles. Daarnaast kan ook de WOZ-waarde van uw huis dienen als indicatie voor een potentiële overwaarde. De WOZ-waarde wordt aangegeven in de WOZ-beschikking welke u jaarlijks in de bus ontvangt.

Fiscale regelingen voor overwaarde woning

Tot slot zult u er eveneens rekening mee willen houden dat er voor de overwaarde van uw woning verschillende fiscale regelingen van toepassing zijn. In eerste instantie is er de winst bij woningverkoop. Deze zorgt er voor dat er geen inkomstenbelasting is verschuldigd. Dat is echter niet alles. Daarnaast is er namelijk ook de zogenaamde bijleenregeling. Op het ogenblik dat u binnen een periode van drie jaar een andere woning koopt bent u verplicht om de gerealiseerde overwaarde met uw andere woning daarin te investeren. Doet u dit niet? Dan is het niet mogelijk om de hypotheekrente over dit bedrag van uw belastingen af te trekken. Voor advies over de mogelijkheden en uitdagingen kunt u dag & nacht terecht op Levius.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*