Een lening oversluiten of overstappen

Soms kom je erachter dat de lening die je ergens hebt lopen bij een andere aanbieder veel beter is, omdat je bijvoorbeeld minder premie hoeft te betalen. Het kan dan aantrekkelijk zijn om over te stappen van de ene aanbieder naar de andere en zo de lening over te hevelen naar de betere kredietverstrekker. Dit wordt je lening oversluiten genoemd. Je neemt dezelfde lening dan mee naar een andere geldverstrekker, zoals de bank of een apart kredietkantoor. Maar hoe werkt een lening oversluiten en waar moet je op letten?

Bepalen of de lening beter is

Je kunt bij verschillende geldverstrekkers bekijken hoeveel jouw lening je kan gaan kosten. Dit kan door op de website van de aanbieder de gegevens van de lening in te vullen, zoals het leenbedrag en de gewenste looptijd, en zo de tool de rente en aflossing te laten berekenen. Dit kun je zo vaak doen als je maar wilt, je zit niet aan de gecalculeerde lening vast totdat je deze hebt aangevraagd en is bevestigd. Als je er bij het invullen achter komt dat precies dezelfde lening bij een andere aanbieder beschikbaar is met betere voorwaarden, zoals een lagere rente of een betere looptijd, dan kun je ervoor kiezen om de lening over te sluiten naar de nieuwe aanbieder.

Hoe stap je over?

Een lening oversluiten klinkt heel lastig, maar valt in de praktijk eigenlijk wel mee. Het enige wat je hoeft te doen is de lening die je bij je nieuwe aanbieder af wilt sluiten aan te vragen en de verstrekker regelt de rest. Je bank of kredietkantoor controleert namelijk altijd eerst of je het geld wel kunt lenen en zal jouw huidige lening dan ook zien. Als je akkoord gaat met de overstap, regelt de financiële afdeling van de nieuwe aanbieder de overstap van de huidige aanbieder. Hier hoef je zelf niets extra voor te doen. Na een paar dagen na accorderen krijg je een bevestiging dat het oversluiten succesvol is verlopen en kun jij van hetzelfde geld genieten met betere voorwaarden.

Waar moet je op letten?

Omdat je zelf niet de overstap hoeft te regelen is het heel eenvoudig om je lening over te sluiten zonder gedoe. Het enige wat telt is dat je zeker weet dat de nieuwe lening voordeliger voor je is. Waar je wel op moet letten is het feit dat sommige banken en geldschieters een boete opleggen bij het vroegtijdig beëindigen van de lening. Neem deze boete dan ook mee in je afweging of oversluiten toch wel zo voordelig is en of je wel over wilt stappen als je onder de streep alsnog duurder uit bent.

Meer over lenen vind je op de website van Findio.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*