Actuele rentestand

De actuele rentestand

De rentestand van een lening heeft te maken met een hoop factoren. Niet alleen speelt de vorm van een lening een rol, ook marktontwikkelingen en inflatie spelen een rol.

De hier benoemde actuele rentestanden kunnen morgen weer anders zijn. Toch is het interessant om deze rentestanden af en toe te bekijken, ze geven wel een beeld over of dit het juiste moment is om een lening af te sluiten, en welke rentevorm voor jou dan het voordeligst zou zijn. De actuele rentestanden zijn op verschillende websites te vinden. De rentestanden zijn meestal onderverdeeld in drie categorieën; namelijk hypotheken, sparen en lenen. Hypotheekrentes zijn de rentestanden van een lening die je afsluit voor het kopen of verbouwen van je eigen huis. Onder sparen kun je vaak een top 10 vinden van de rentes op spaarrekeningen. Onder leningen kun je meestal de rentes van de populairste leningen vinden, namelijk het doorlopend krediet en de persoonlijke lening.

Hypotheken: de actuele rentestand

Bij het bekijken van de actuele rentestand van hypotheken moet je op een paar dingen letten. Vaak worden er verschillende tabellen met percentages gegeven die onderling veel van elkaar verschillen. Wees er zeker van dat je in de tabel kijkt die bij jou van toepassing is of zal zijn. Heb jij een variabele of vaste rente en wat is de looptijd? Leen je maximaal of maar 60% van je woning? En wat voor een hypotheek heb of wil je eigenlijk? Tussen de onderlinge hypotheekvormen zitten grote verschillen tussen de rente die je zal betalen. Als je recht hebt op de nationale hypotheekgarantie betaal je minimaal 1,10% en maximaal 2,00% bij een variabele rente. Op het moment dat je bij je lineaire rekening de rente tien jaar vast laat leggen ben je op dit moment minimaal 1,63% kwijt en maximaal 2,25%.Als je je aflossingsvrije hypotheek vast zou laten leggen voor tien jaar ben je minimaal 1,75% kwijt.

Sparen: de actuele rentestand

De actuele spaarstanden zijn een stuk overzichtelijker. Er zijn slechts een paar banken die duidelijk een hogere spaarrente bieden aan consumenten, namelijk de ASN Bank (1,40%) en Triodos (1,20%). Bij zakelijk sparen liggen deze rentes echter een stuk lager (maximaal 0,30% bij DHB Bank). Bij veel banken kun je trouwens ook je spaarrente vast laten leggen. De voorwaarde hiervoor is dat je een bepaalde termijn, minimaal 6 maanden en maximaal 10 jaar, niet aan je spaargeld komt. Als je voor deze optie kiest zijn de rentes aanzienlijk hoger. Als je echter tussentijds toch spaargeld opneemt krijg je vaak een aanzienlijke boete.

Geld lenen: de actuele rentestand

De actuele rentestanden bij het lenen van geld liggen ook aan het type lening dat je afsluit. De bekendste vormen zijn een persoonlijke lening, doorlopend krediet en WOZ krediet, krediet voor de eigenaren van woningen. De actuele rentepercentages van een persoonlijke lening en doorlopend krediet liggen redelijke dicht bij elkaar. Als je €5.000 euro leent door middel van een persoonlijke lening ben je minimaal 6,00% en maximaal 11,20%.aan rente kwijt. Bij het afsluiten van een doorlopend krediet lening ligt dit tussen de 6,00% en de 12,20%. Bij hogere leningen is de persoonlijke lening de goedkoopste optie, al ligt dat natuurlijk ook aan het kredietbedrag dat je daadwerkelijk gebruikt. Het WOZ krediet heeft de hoogste actuele rentepercentage (tussen de 6,70% en 9,05%).